Starzenie się skóry
wiekiem nasza skóra systematycznie starzeje się i jej metabolizm zwalnia. Tego procesu nie da się zatrzymać, ale można go znacznie opóźnić i zminimalizować jego skutki. Pomijając uwarunkowania genetyczne, na starzenie skóry mają wpływ również faktory zewnętrzne. Jako główne wymienia się:
stres oksydacyjny (wywoływany promieniowaniem UV, paleniem papierosów, zanieczyszczeniem środowiska, powietrza)
wolne rodniki (szkodliwe działanie promieniowania UV, zanieczyszczenie środowiska, utlenianie spożywanych tłuszczów)
procesy zapalne (stosowanie niewłaściwej diety, systemowe procesy zapalne, oddziaływanie promieniowania UV)
hipoksja = niedobór tlenu (degeneracja naczyń włosowatych, brak aktywności fizycznej)
Tylko część z powyższych czynników jesteśmy w stanie ograniczyć bądź wyeliminować zmieniając tryb życia. Oddziałując niekorzystnie na nasz organizm, z czasem prowadzą one nieuchronnie do:
degradacji kolagenu wskutek aktywacji kolagenazy i obniżenia syntezy kolagenu | spadku elastyczności i jędrności skóry, utraty atrybutów młodzieńczości | ||
upośledzenia mikrokrążenia w skórze, niedożywienia i niedotlenienia komórek i tkanek | cellulitu czyli nierównomiernego, nieprawidłowego rozmieszczenia tkanki tłuszczowej | ||
odwodnienia poprzez redukcję poziomu kwasu hialuronowego i glikozaminoglikanów | spowolnienia metabolizmu, a zatem zwolnienia procesów regeneracyjnych skóry |
Są to zmiany, które można mierzyć i monitorować za pomocą biomarkerów skóry – parametrów świadczących o poziomie zachodzących zmian metabolicznych, skutkujących pojawianiem się zmarszczek, bruzd, przesuszeniem, czy utratą elastyczności. To właśnie biomarkery skóry są dla nas podstawowym źródłem informacji o jej zdrowiu.
Jak przeciwdziałać
Naukowcy zajmujący się tematyką nutrikosmetyków i anti-aging postawili sobie zadanie opracowania sposobu intensywnego przeciwdziałania starzeniu się skóry, wpływając na jej kondycję nie tylko od zewnątrz, ale przede wszystkim od wewnątrz. Aby osiągnąć zamierzony efekt należy zredukować wymienione powyżej mechanizmy i ograniczyć negatywny wpływ czynników powodujących jej uszkadzanie, a więc:
zwiększyć zawartość antyoksydantów w skórze | usprawnić działanie śródbłonka naczyniowego | ||
poprawić mikrokrążenie w naczyniach włosowatych | wspomóc mitochondrialne procesy w skórze | ||
poprawić saturację skóry tlenem (utlenowanie) | zredukować istniejące stany zapalne |
Okazało się, że metabolizm skóry można stymulować naturalnymi związkami spotykanymi w przyrodzie. Wszystkie te procesy mogą zostać skutecznie wsparte dzięki dostarczeniu jej epikatechin polifenolowych kakao oraz astaksantyny – najsilniejszego znanego nauce antyoksydantu. Astaksantyna pochodzi z alg Haematococcus pluvialis i jest 6000 razy silniejsza od kwasu askorbinowego (witaminy C) i 500 razy silniejsza od witaminy E. Antyoksydanty poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego, wspomagają procesy odbudowy zniszczonych włókien kolagenowych i elastynowych, wpływają na poprawę odporności i procesy gojenia się skóry, normalizację pracy gruczołów łojowych oraz przeciwdziałają przebarwieniom.
Odmładzająca czekolada z Uniwersytetu Cambridge
Efektem tych odkryć i pracy naukowców z Uniwersytetu Cambridge jest Esthechoc – Cambridge Beauty Chocolate – pierwszy na świecie nutrikosmetyk o tak silnym, udowodnionym naukowo i przebadanym klinicznie (randomizowane, kontrolowane badania z podwójnie ślepą próbą) wpływie na metabolizm starzejącej się skóry. Sekretem niezwykłej skuteczności Esthechoc jest nie tylko kombinacja wyjątkowo silnie działających substancji aktywnych, lecz przede wszystkim unikalna technologia micelizacji (Astacelle Crystals Defense System), która czyni je biodostępnymi. Kryształki epikatechin polifenolowych kakao zamknięte są w opatentowanych astaksantynowych micelach. Dzięki temu składniki Esthechoc są odporne na działanie środowiska kwaśnego w żołądku, a po spożyciu trafiają przez układ chłonny i przewód piersiowy do układu krwionośnego (nie są metabolizowane w wątrobie), a stamtąd bezpośrednio do tkanek. Wymierne i znaczące rezultaty w poprawie biomarkerów skóry badalne są już po 3 tygodniach stosowania jednej porcji produktu (7.5 g) dziennie, a skóra odczuwalnie odzyskuje zdrowie. Obserwuje się przywrócenie osobom dojrzałym parametrów charakterystycznych dla 20-30 latków! W testach biochemicznych (pacjenci 50-60 lat) stres oksydacyjny spadł o 79% (tak znacząca redukcja wydatnie spowalnia proces starzenia skóry, zapewniając jej zdrowy wygląd), utlenowanie tkanek wzrosło o 47% (podniesienie dostępności tlenu w komórkach powoduje, iż skóra wygląda promienniej i młodziej), transport tlenu w osoczu wzrósł o 87% (dzięki zwiększonemu mikrokrążeniu, większej zawartości tlenu we krwi oraz poprawie stanu naczyń kapilarnych skóra jest lepiej zaopatrzona w tlen i substancje odżywcze, zaś procesy detoksykacji przebiegają sprawniej).
Przyjemność i zdrowie bez poczucia winy
Esthechoc nadaje się do wszystkich rodzajów skóry, może być spożywany przez wegan i wegetarian. Oparty jest tylko na naturalnych składnikach (ma doskonały smak ciemnej czekolady), a przy tym jest idealny dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Dzienna porcja zawiera zaledwie 38 kcal, zapewniając taki sam efekt biologiczny co spożycie i zmetabolizowanie w wątrobie jednej 100 g tabliczki ciemnej czekolady (epikatechiny polifenolowe kakao) i 300 g fileta z alaskańskiego łososia (astaksantyna), czyli łącznie 1100 kcal. Jest też idealnym uzupełnieniem stosowanych przez Panie i Panów kosmetyków. Jest aktywny głównie w skórze właściwej i tkance podskórnej – tam, gdzie „standardowe” kosmetyki, działające tylko w naskórku nie docierają.
Esthechoc we wrześniu 2015 r. zdobył I nagrodę w kategorii Skincare oraz Grand Prix targów Beyond Beauty w Paryżu (to największe po Cosmoprof w Bolonii targi kosmetyczne w Europie). O jakości produktu świadczy też fakt, że każda partia produkcyjna otrzymuje osobny certyfikat Cambridge Technology Quality Pass.
Kliknij aby zobaczyć film poglądowy, na razie w języku angielskim.
Ekskluzywne pudełko zawiera 21 oddzielnie pakowanych kostek Esthechoc po 7.5 g (11 mg epikatechin polifenolowych kakao i 4 mg astaksantyny). Zawartość masy kakaowej 72%. Zaleca się spożywanie 1 porcji dziennie i nie przekraczanie tej dawki.
Kliknij po więcej informacji.