Związki zakwaszające powstające w przemianach metabolicznych: jony chlorkowe, fosforanowe i siarczanowe, kwasy – fitynowy, szczawiowy, benzoesowy oraz nadmiar dwutlenku węgla powstały w wyniku przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów.
Czynniki sprzyjające:
• kwas powstaje podczas trawienia białek
• każdy proces energetyczny uwalnia CO2
• wszystkie czynniki psychologiczne, takie jak stres, strach i smutek powodują silne zakwaszenie ustroju
• brak ruchu
• dodatkowo kwaśne związki mogą powstawać w wyniku długotrwałej fermentacji jelitowej (dysbioza)
Żywność zakwaszająca:
• cukier i słodycze zawierające cukier, słodkie napoje bezalkoholowe
• produkty z białej maki (chleb biały, tostowy, makarony, kluski)
• ryż biały polerowany
• ziarna kawy
• napoje alkoholowe
• mięso i podroby (wątroba, serce, nerki), dziczyzna
• drób (kurczak, kaczka, gęś, indyk), rosół
• białko jaja, sery, twaróg
Objawy przewlekłego zakwaszenia organizmu, przy braku innych zaburzeń stanu zdrowia
• stałe zmęczenie (nie ustępujące po odpoczynku)
• ból głowy
• utrata apetytu
• apatia
• zaburzenia w przemianie materii
• gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia
• schorzenia skóry
• sprzyja nadciśnieniu, cukrzycy i kamicy nerkowej
NADMIERNA KWASOWOŚĆ osłabia organizm i zmusza do wydobycia minerałów z ważnych dla życia organów i kości w celu zneutralizowania kwasu i bezpiecznego usunięcia go z organizmu. Warto więc wiedzieć, że w przemianach metabolicznych powstają również związki, które mogą alkalizować środowisko. Alkalizujące jony to: sód, potas, wapń, magnez i żelazo.
Żywność dostarczająca substancji zasadowych:
• ziemniaki
• warzywa (z wyjątkiem cebuli)
• owoce (z wyjątkiem borówki i żurawiny)
• surowe mleko i śmietana
• niegazowana woda mineralna
• aromatyczne zioła (pietruszka, szczypiorek, majeranek, tymianek, oregano, koper, gorczyca, kminek, pieprz, papryka)
• grzyby
• migdały, orzechy
• oliwa