Selektywne Zaburzenie Odżywiania (Selective Eating Disorder) to schorzenie pozwalające ludziom jeść tylko jedną lub co najwyżej kilka konkretnych potraw.
Każdy inny rodzaj jedzenia wywołuje u nich lęk. SED zwykle jest spowodowane jakimś związanym z jedzeniem traumatycznym przeżyciem, najczęściej z okresu wczesnego dzieciństwa więc pacjenci przeważnie go nie pamiętają. Selektywne zaburzenia odżywiania zazwyczaj ustępują bez leczenia. Jeśli jednak tak się nie stanie, konieczna jest terapia behawioralno-poznawcza.
Chorobę obrazuje opisany niedawno przypadek młodej Brytyjki, która od 5 roku życia żywiła się wyłącznie frytkami. Jak wspomina, najbardziej przerażała ją myśl o łączeniu i mieszaniu się różnych smaków. Skrajnie monotonna dieta doprowadziła organizm kobiety do wyczerpania. Po licznych omdleniach w miejscu pracy zdecydowała się zwrócić o pomoc do psychologa stosującego w leczeniu hipnozę. Zaskakujące, że już po pierwszej sesji zjadła owoc mango, a po kilku kolejnych odważyła się spróbować pizzy, która z czasem stała się jej ulubioną potrawą.