Ciągle popularne diety białkowe mogą zwiększać ryzyko zgonu u osób w średnim wieku, u których występują czynniki ryzyka chorób serca.
Hiszpańscy naukowcy z Institut d’Investigació Sanitaria Pere Virgili w katalońskim Reus przyjrzeli się danym ponad 7 tys. osób po 55 roku życia, które nie miały rozpoznanych chorób układu sercowo-naczyniowego, jednak występowała u nich cukrzyca typu 2 lub co najmniej trzy z takich czynników ryzyka, jak: podwyższone ciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu LDL, nadwaga, otyłość lub historia wczesnych chorób serca w rodzinie. Sposób odżywiania się tych osób w ciągu ostatnich pięciu lat był analizowany na podstawie wypełnianych przez nich ankiet.
Naukowcy zaobserwowali, że zredukowanie węglowodanów w diecie na rzecz białka było związane ze zwiększeniem ryzyka przyrostu masy ciała o 90% oraz zwiększeniem ogólnego ryzyka zgonu o 59%. W przypadku diety polegającej na zastąpieniu tłuszczów białkiem ryzyko zgonu wzrastało o 66%.